Sikeresen zárult az 1. Visegrádi Klaszter Konferencia

A V4 régió gyorsan növekvő piacként betöltött szerepe az Európai Unióban



A V4 régióban és az Ipar 4.0 ágazatokban működő szervezetek szorosabb együttműködése volt a Visegrádi Klaszterek I. Kongresszusának fő témája. A 7 ország (elsősorban Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) üzleti, a közigazgatási és a tudományos köreiből érkező több mint 40 szakértőt megszólító két napos rendezvény keretében a résztvevők többek között a finanszírozási, és a klaszterek tevékenységével kapcsolatos legfontosabb problémákat vitatták meg. Artur Soboń befektetési és fejlesztési miniszterhelyettes szerint a V4 régió gazdasága a mintegy 64 milliós lakosságszám, a billió eurós nagyságrendű GDP teljesítmény, valamint a vállalatok, de különösen a kis- és középvállalkozások kiemelkedő száma miatt óriási potenciállal rendelkezik, melynek kiaknázásához közös erőfeszítésre van szükség.

Az 1. Visegrádi Klaszter Kongresszuson, amely az idén szeptember 25-26-án került megrendezésre Gliwicében, a Sziléziai Műszaki Egyetem Oktatási és Kongresszusi Központjában, több mint 150 ember vett részt. Az előadások keretében sor került a V4 országok kormányainak és önkormányzatainak klasztereket támogató különböző módszereinek, illetve jógyakorlatok bemutatására. A klaszterek képviseletében felszólaló lengyel és a külföldi szakértők az állami klaszterpolitikák újradefiniálásának szükségességét is hangsúlyozták a V4 országokban.

Szervező: Polish Clusters Association
Társszervező: Silesian University of Technology in Gliwice
A konferencia a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg.
Projekt partnerek: Slovenska cluster union (Slovakia), Moravský letecký cluster (Czech Republic), Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter (Hungary)

2018-10-24