5 dolog, amit érdemes tudni a kombinált pályázatokról

1. Mit jelent a „kombinált” pályázati felhívás?

A kombinált pályázat gyakorlatban egy pénzügyi eszközzel kombinált vissza nem térítendő támogatás (VT), amelyben a pályázó és támogatásban részesített vállalkozás (pénzügyi termékek szempontjából végső kedvezményezett) pénzügyi terméket (kölcsönt) vesz igénybe és egyidejűleg vissza nem térítendő támogatásban is részesül. A támogatás és kölcsön mértéke, intenzitása az egyes termékeknél eltérő lehet, így minden esetben az adott felhívás ad pontos tájékoztatást.


Amennyiben az adott pályázati felhívás számában pl. 8.2.4 jelölést talál, akkor szinte biztosan kombinált pályázatról van szó.


2. Melyik pályázatokról van szó?

Az IKT vállalkozások számára jelenleg két pályázati felhívás kínál üzletfejlesztési lehetőséget, illetve egy az általuk kínált termékek/szolgáltatások értékesítését hivatott támogatni.



IKT cégek üzletfejlesztésére közvetlenül fordítható kiírásokról röviden:
GINOP 3.2.4-8.2.4-16 - Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása


Felhasználók köre: IT KKV-k


Támogatás:


2 milliárd Ft forrás
17,5-175 millió Ft
max. 35%


Hitel:


2,5 milliárd Ft forrás
20-300 millió Ft
a támogatás arányánál nagyobb, max. 75% támogatással együtt
1% kamat


Futamidő: 8 év


Támogatható tevékenységek:


üzleti felhőszolgáltatás fejlesztése
tanulmányok
licensz-szoftver díjak
IT eszközök
szervezet-folyamat fejlesztés
kommunikációs-marketing költségek
bérköltség



GINOP 3.1.2-8.2.4-16 - Az infokommunikációs ágazatban működő mikro- kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása


Felhasználók köre: KKV-k


Támogatás:


4,5 milliárd Ft forrás
2-40 millió Ft
40%
de minimis korlát


Hitel:


5,6 milliárd Ft forrás
2,5-50 millió Ft
a támogatás arányánál nagyobb, max. 90% támogatással együtt
1% kamat


Futamidő: 8 év


Támogatható tevékenységek:


piaci információk beszerzése
IKT termékfejlesztés
kiállításon való részvétel
marketing-kommunikációs költségek
szakértői tanácsadás
szabadalmi költségek
immateriális javak
személyi jellegű ráfordítás



IKT cégek által kínált termékek/szolgáltatások bevezetését támogató kiírásról röviden:
GINOP 3.2.2-8.2.4-16 - Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása


Felhasználók köre: KKV-k


Támogatás:


17,5 milliárd Ft forrás
1-24 millió Ft
35-40%
de minimis korlát


Hitel:


21,9 milliárd Ft forrás
1,25-37,5 millió Ft
50-55%, max. 90% támogatással együtt
1% kamat


Futamidő: 8 év


Finanszírozható:


szoftver-licensz díjak
szolgáltatás előfizetési-bérleti díja
eszközbeszerzés max. 20% (PC, laptop, okostelefon, tablet, nyomtató)
szakértői szolgáltatás


A pályázatok márciustól adhatók be, azonban a komplexitásukból adódóan jóval több felkészülési időre van szükség a korábbiakban tapasztaltakhoz képest.


3. Kihez fordulhatok a kölcsön kapcsán?

A Széchenyi2020 Európai Uniós fejlesztési programban a kormány jelentősen megemelte a vállalkozások számára elérhető források arányát, ezen belül egyre több olyan fejlesztést támogat, amelyben megjelennek a pénzügyi eszközforrások is. Utóbbiak végrehajtását az MFB Zrt. végzi, azonban a konkrét ügyleteket (adminisztriáció, hitelszerződés-bírálat) jelenleg ezen hitelintézetek, ún. MFB pontjai végeznek:


TakarékBank Zrt.
B3 TAKARÉK Szövetkezet
Budapest Bank Zrt.
FHB Bank Zrt.


4. Mire figyeljek a pályázat előkészítése során?

A pályázatok előkészítése, benyújtása egyablakos ügyintézés keretében történik a https://eptk.fair.gov.hu oldalon keresztül. Regisztráció szükséges, amennyiben a vállalkozás még nem rendelkezik EPTK profillal.


A hitellel kapcsolatos ügyintézésre, illetve a támogatási kérelem feltöltésére a pályázati kitöltőprogram megjelenését követően lesz mód, ami várhatóan február végén történik.


Szánjunk időt és erőforrást a hitelhez kötelezően nyújtandó fedezet átgondolására (pl. ingatlan esetén – értékbecslés, jelenlegi hitelkitettség vizsgálata stb.) már az előkészítés során.


A szakmai és a teljes projekttartalom felépítésére célszerű szakértői (export szakértő), illetve kommunikációs-marketing szakértő, valamint pályázatírói erőforrásokat igénybe venni.


5. TIPP – már megjelent kitöltőprogram

Amennyiben rendelkezik már EPTK regisztrációval, akkor a hiteltermékkel kapcsolatos operatív pályázati teendőkről a már megjelent GINOP-1.2.3-8-3-4-16 jelű pályázati költőprogramban van lehetőség tájékozódni a felöltendő adatokról. Természetesen a fent említett pályázatokhoz szükséges adatigény ettől eltérhet, azonban a hitellel kapcsolatos tervezést és ügyintézést segítheti ez a csatorna.


 


Forrás: IVSZ

2017-03-08